18 września ruszyła akcja pomocy powodzianom i osobom usuwającym skutki tego wielkiego kataklizmu.
Inicjatorem zawiezienia potrzebującym 700 porcji bigosu był mł. chor. Michał Plonka szef kuchni Aresztu Śledczego w Bytomiu oraz inni funkcjonariusze działu kwatermistrzowskiego tej jednostki.
Akcję wsparł również Dyrektor bytomskiego Aresztu, Dyrektor Okręgowy Służby Więziennej w Katowicach oraz Zarząd Okręgowy NSZZFiPW w Katowicach.
Dzięki współpracy wyżej wymienionych oraz kilku kontrahentów dostarczających na co dzień produkty do Aresztu w Bytomiu udało się ugotować, spakować i zawieźć do Głuchołaz, do osób poszkodowanych i do osób usuwających skutki powodzi, gorący posiłek.
Dziękujemy inicjatorom tej akcji Michałowi Plonce i Sylwestrowi Drozdowskiemu, dziękujemy za wsparcie firmom: Sarmata Michał Dębski, Warzywa i owoce Marcin Duszyński, Piekarnia Jazon Dobrzelów, Firma Kuś Ruda Śląska, dziekujemy też przełożonym.
To oczywiście nie koniec pomocy
Tomasz Walaszczyk
Zarząd Główny NSZZ Funkcjonariuszy i Pracowników Więziennictwa
@Okręgowy Inspektorat Służby Więziennej w Katowicach